Vil du lese norsk tentamen min? -tviler.

blooooooogMen hvis du faktisk vil lese den, er det bare å lese videre.

Først vil jeg bare nevne dagen min, som jeg faktisk har utnyttet en del! Som du kanskje skjønte, med tanke på overskriften. Har jeg hatt norsk tentamen i dag. Ble ferdig litt før elleve, og deretter gikk jeg til Ina. Egentlig skulle jeg ta bussen, men selvfølgelig kjørte den i fra meg rett forann øynene mine! Utrolig irriterende. I tilegg regnet det ute. Ikke mye, men akkurat passe nok til å la litt av sminken renne, og til å få klærene våte.

Hos Ina var det kjempe koselig! I begynnelsen var Iselin der, men hun gikk til kjæresten etterhvert. Senere laget Ina god mat til oss, og vi snakket om mye forskjellig. Var godt å snakke med henne, for hun er virkelig en som lytter og snakker med. Å vite at man har en slik person (som jeg også har fler av), er en utrolig god følelse.

Etter at jeg hos Ina, kom Marius. Vi dro opp til meg en liten stund. Ble der ikke lenge, bare et par timer ca. Deretter dro vi hjem til han. Og det var kjempe koselig! Vi hentet mopeden hans, som jeg enda ikke hadde sett siden han fikk den her om dagen. Også laget vi god mat.

uten navndewrt

Nå har jeg akkurat kommet hjem fra Marius. Gikk av på jobben til mamma, som er på Rema 1000. Mamma var ikke ferdig før om en halvtime, dermed falt en tanke inn om å plukke opp dataen fra baggen å redigere noen bilder til hun kom. Og gjett hva, det var nett der! På utsiden av Rema. Trodde egentlig det var en feil eller noe, men neida. Plutselig satt jeg på både nettby, msn og blogg. I det jeg tittet opp fra dataskjermen fra den grå asfalten jeg satt på, så jeg en politibil kjøre forbi. Ble litt nærvøs, enda mer nærvøs ble jeg når den sank farten og blinket inn mot Rema. Var akkurat som om blikket frøs på bilen i det den kjørte forbi meg oppe på plassen. Snudde, og kom tilbake. Plutselig stoppet den, og rullet ned vinduet. -Venter du på mamma du da? Kom det fra politimannen som kjørte bilen. Der satt naboen min, bak noen sorte solbriller. Jeg snakket med. Og tilslutt ønsket han meg en god kveld videre, og kjørte av sted akkurat på samme måte som han kom.

Dere skjønner, slike tanker som jeg har. Begynte jeg å tro at de kanksje skulle spørre om jeg hadde hacket meg inn på noe nettverk og gi meg en kjempe bot!
documents3
Så var det norsk tentamen min da, for dere som vil lese den.
Oppgaven jeg valgte gikk ut på å skrive en artikkel til et blad, om sin yrkesdrøm. Og man måtte kunne en del om det. Hverfall, her kommer den;

Hvert enkelt menneske har sin yrkesdrøm, og sine valg.

I gjennom hele livet må man gjøre valg, både store og små. Uten at man tenker over det, gjør man faktisk flere ulike valg daglig. Men enkelte valg kan være mer krevende enn andre, nemmelig yrkesvalget ditt!

Etter tiende klasse, som det knapt bare er to måneder igjen av. Krysser jeg mine fingrer for å komme inn på restaurant og matfag. Hvorfor jeg akkurat valgte dette yrket, har kanskje noe med min mor å gjøre. Jeg velger nemmelig å gå i hennes fotspor igjennom livet som kokk. En årsak til dette, er også min store lidenskap for å lage mat.

Det er enkelte kvalifikasjoner som er nødvendig innenfor denne bransjen. Og for det første burde det være noe som interesserer deg og som er noe du kan drive med resten av livet, hvertfall en stor del av det. Og for det andre, er jobben som kokk et stressende yrke. Dermed burde man være forberett på tunge dager, og klare å takle en til tider hektisk arbeidsdag med et høyt arbeidstempo.

Som kokk er det også viktig at man er flink til å kommunisere med kolleger og gjester, for å sikre at maten man lager fører til at gjestene trives og har lyst til å komme tilbake til din matlaging. Man må i tillegg være glad i å arbeide sammen med andre mennesker og være kreativ.

Utdannelsen krever bare fire år skole, og begynner på VG1 hvor man får en smakebit av alle restaurant- og matfagene. Man vil treffe inspirerende lærere og er sammen med elever som alle ønsker å bli dyktige fagarbeidere på sitt felt.

Man lærer i tillegg en del om lagring, produksjon, hygiene, forskjellige vinsorter, utrykk på andre språk og hvordan man skal tilbrede maten og sette den sammen på en mest mulig delikat måte.

På VG2, står man ovenfor enda et valg. Da skal man velge hvilken yrkesvei man vil spesialisere seg videre på, og der finnes det mange veier å velge mellom. Blant annet som pølsemaker, bartender, institusjons kokk, servitør, baker, alacarte kokk eller noe innenfor sjømatindustri.

Velger man for eksempel kokkefaget fremfor studiespessalisering, slik jeg har gjort. Er det mye mindre teori og masse tid med praktisk arbeid og spennende matlaging på skolekjøkkenet. Etter to år på skolen, er det to års læretid i bedrift hvor man får lønn. Etter det er man klar til å gå rett ut i arbeid.

Om man har en drøm om å bli kokk. Eller noe annet innenfor restaurant- og matfag yrket, men i tilegg ønsker studiekompetanse. Er det lureste å ta studiespessalisering etter at man er ferdig med f.eks. Kokkeutdannelsen. Årsaken til dette, er at arbeidsstedene som tar inn lærlinger for betalt for å ha dem der. Og akkurat der er det en stor forskjell. Det viser seg nemmelig slik at hvis man tar inn en lærling rett fra kokkeskolen, får bedriften 70 % betaling for å ha han/hun der. I motsetning til en som først tar studiespessalisering og deretter kokkelinjen. Da får bedriften bare 30 % betaling. Og dermed sier det seg selv hvem arbeidsplassen vil ha som lærling. I den sammenheng, anbefaler jeg at man først går restaurant- og matfag, og dermed studiespessalisering. Ikke omvendt!

Hva du får i lønn som kokk, varierer mye. Går litt ut på hvordan restaurant det er, og hvor den ligger i landet. Kokker kan i tillegg jobbe på kvelder, i helger og på helligdager.

Jeg råder dermed til å velge kokkeyrket. Norge trenger fler kokker, og av den grunn er det ikke så komplisert å få jobb. Og hvis man først har klart å få seg lærlings plass et sted, skal man ikke se bort i fra at man kan gå ut i arbeid der etterpå. Men hvert enkelt menneske har sin yrkesdrøm, og sine valg. Og dette er mitt yrkesvalg, min drøm.

Q;Hva syns du om tentamen min? Måtte bruke slikt spåk, skrev sakprosa(?), faktatekst.


Sorry for mega langt innlegg. Men har tenkt på en possetiv ting. Jeg får nemmelig en del spørsmål om html koder, hvordan jeg gjør det osv. Dermed har dere som lurer på ting, virkelig sjangsen nå! Bare spørr meg i kommentarfeltet om hvilkene koder dere vil ha, så skal jeg se hva jeg kan gjøre. Trenger ikke å være noen jeg bruker, bare spørr! Kan hende jeg har dem fordet.

Ellers, NOEN SOM HAR EN B-R-A BLOGG Å TIPSE MEG MEG?

24 herlige kommentarer

Lene

16.apr.2009 kl.00:07

flott flott... Jeg er jo kokk selv, og er kjempefornøyd med det. Det er masse slik som du sier, selv om der også er negative sider med yrket også. men de blir ikke så viktige, så lenge man trives med det man gjør. flott tentamen, og flott innstilling. ønsker deg lykke til med utdannelsen din, og håper den blir alt du har sett for deg den skal være. når det er sagt, bør du gå inn på bloggen min, vi har nemmelig pusset opp restauranten der jeg jobber, og jeg har lagt ut før og etterbilder ;)

Sandra Marie

16.apr.2009 kl.00:30

Haha, der satt du bra :)

noorajohansen

16.apr.2009 kl.00:34

Sv : takk , godnatt :)

camilla sivertsen

16.apr.2009 kl.00:41

Heisann :) søt blogg du hadde ! Jeg lurte på om jeg kunne være så snill og få HTML koden til boksene øverst ? den FORSIDEN og OM KATRINE ? Tusen takk på forhånd :)

KAROLINE STEFANSSON

16.apr.2009 kl.00:43

Sv; Ja, begynner å like henne jeg også :p

Ellen Charlott

16.apr.2009 kl.00:45

sv. Tusen takk :) Har bare amatør program, så ble lettsatt i sammen på paint,med redigering av bilder på paint.netog tekst type fra Picnik :)

Emilie Slangsvold

16.apr.2009 kl.00:48

sv; Natta til deg også :-)

Ellen Charlott

16.apr.2009 kl.00:52

sv. Hehe, tusen takk :)Fin blogg du har forresten, såpen du er ! ;o

martine

16.apr.2009 kl.00:56

sv; hehe nei så sant. er ganske langt forbi den tiden, var egentlig aldri helt inni den :)jeg spiller fotball :)

camilla sivertsen

16.apr.2009 kl.00:57

jepps : csm :) skjønner en del på stilsett så det ordner seg :)

Ellen Charlott

16.apr.2009 kl.00:58

sv. Oj, det hadde jeg faktisk ikke trodd. Du har ingen grunntil ikke å ha det, ifølge det jeg ser hvertfall:) Og selvtakk, koselige kommentarer varmer, hihi :-)

camilla sivertsen

16.apr.2009 kl.01:00

Tusen takk, du er en engel :D

Sofie

16.apr.2009 kl.01:05

sv: tusentakk! pen selv :-) hihi.

Kathe Veronica

16.apr.2009 kl.06:35

Du skriver bra! ;D Men det viste jeg jo fra før av etter å ha lest bloggen din :)

I r l i n .net

16.apr.2009 kl.10:51

wow, du er flink til å skrive ass! :D Flott blogg! Kanskje ser jeg deg på min også en gang? Hvem vet, kanskje vi blogges! ;)

Thea

16.apr.2009 kl.12:18

Flink du er, bra skrevet!

Millie Tha Kid

16.apr.2009 kl.12:45

sv : ja jeg vet men det er faktisk ting som sjer .... :) takk for kommentaren og velkommen innom igjen :)

NINA :)

16.apr.2009 kl.14:33

Så utrolig bra skrevet! :D Likte spesielt denne setningen "Utdannelsen krever bare fire år skole, og begynner på VG1 hvor man får en smakebit av alle restaurant- og matfagene." Det var bra at du skreiv "smakebit", fordi det passet jo helt perfekt når du skal gå r&m! :D

Sigrid Iselin

16.apr.2009 kl.14:43

Det var kjempe bra ;D

KAROLINE STEFANSSON

16.apr.2009 kl.15:12

Sv; haha :p "Jeg skjønte ikke hvem salat jeg tråkket i" x)

Snorre

16.apr.2009 kl.16:18

Det var bra skrevet, og med en interessant vinkel.

Bella <3

16.apr.2009 kl.19:01

Sv : Tusen takk :))

henrietteer

16.apr.2009 kl.20:19

Kjempe bra tentamen! :D

susanne <3

09.nov.2009 kl.14:36

HERLIG, du er utrolig flink, jeg er selv 24 og jeg tror du kommer til å få utrolig bra

KOMMENTER INNLEGGET ELLER LEGG IGJEN EN HILSEN:

- All form for unødvendig reklamasjon og spam blir slettet eller oversett. Det samme gjelder unødvendige kommentarer. Konstruktiv kritikk er noe annet, gjerne kom med deres egne meninger. Med å slenge med leppa uten grunn, blir bortkasting av egen tid.

KATRINE PEDERSEN:

16, Risør

Hei! Mitt navn er Katrine, og velkommen til bloggen min. Jeg blogger om det meste, slik som; hverdagen min, egne meninger og litt annet forskjellig. Det er rett og slett bare å holde seg oppdatert! Jeg deler også ganske mye om meg selv på bloggen, noe du vil skjønne hvis du følger den over tid. Hvis du har spørsmål kan du enten stille meg det i kommentarfeltet, eller du kan ta kontakt på nettby@katrine93. -over og ut, peace. leser denne bloggen nå :) ____________________________________ Kopiering av identitet kan i værstefall bli politianmeldt. Setter pris på om dere ikke kopierer innleggene mine. Men å kopiere et innlegg og å gi inspirasjon er to forskjellige ting. Blir bare glad om jeg får til noe sånt! Og legg meg gjerne til som venn når du først er inne å titter, så kanskje det ikke blir siste gangen? mvh. Katrine.

Kategorier

Arkiv

hits